Opgedragen aan 'oceaanracer' Elessar en haar bemanningen.
 
  Verhalen over de Elessar 1988. Najaar: 4 weken zuidkust Turkije
  Naar het persoonlijk deel van mijn homepage (Engels)
Naar de homepage van Gerard Tax (Engels)

 

Op de eerste reis waren aan boord: Gerard Tax, Ellen Hulst, Ria Mol, Jos Raaijmakers, 3 dokteressen (Emilie, Patrice en Robertine) verder een dame die alleen de tweede week aan boord was en Marijke Waanders en Eus.

Die eerste trip staat mij nog helder voor ogen: maar liefst 7 vrouwen aan boord die je je baard probeerden af te praten. Filosofische gesprekken over het 'vlindergevoel' in je buik.

 

De tweede week kwam er nog een dame aan boord, waarvoor zelfs een speciaal welkomstdansje was ingestudeerd.

Op de 'klus'-dag van Eus en Marijke maakten we een excursie in de zoet-waterdelta bij Fethiye. Daarvoor werden we aan boord afgehaald door onze watertaxi.

Aan het einde van deze twee weken werd aan Eus en Marijke een fraai koperen olielampje overhandigd, als dank voor de mooie trip. Tijdens de volgende trip bleek dat het al kapot was, de olie stroomde er rijkelijk uit. Gelukkig kreeg ik zonder mankeren bij de winkel weer een nieuw exemplaar mee, dat is nog eens garantie!

Waarheen?

Wanneer iedereen een beetje aan elkaar gewend was kwam de vraag wat iedereen verwachtte van de reis en welke plaatsen of streken je wel wilde bezoeken. Dan zouden we dat eens op de kaart gaan bekijken. Op een overzichtskaart van het gebied werd er dan aangegeven welke gebieden er globaal bereikbaar moesten zijn gegeven de weers- en windverwachting.

 

Shawltjes...

Bij binnenkomst in de baai van Kekova op zoek naar een ankerplaats werden we van alle kanten ingesloten door roeibootjes. Handen uit minstens 7 bootjes grepen de reling van de Elessar vast. Het bleken voornamelijk meisjes te zijn die hun handelswaar kwamen aanbieden: kleurrijke shawltjes en gebreide sokken. De herrie was niet van de lucht omdat iedereen als eerste maar ook als enige de waren wilde tonen.

De tweede trip waren aan boord: Henk Tulder, Joost Timp, Annemari Sluik, Jolanda, Marijke en Eus.

We voeren vanuit Fetihye langs de zuidkust van Turkije: Kaunos, Kalkan, Kas, Kastelorizon.

Met Annemari uit Leeuwarden heb ik nog steeds -zij het sporadisch- contact. Ook Eus komt haar nog wel eens tegen bij kennissen.

De dames begonnen de eerste de beste dag al over mijn baard; tja, dat krijg je als iemand van de nieuwe lichting al bij het afscheid van de oude aanwezig is.

Met zowel een arts (Joost) als een verpleegster (Annemari) aan boord waren de standen in de gezondheidszorg gesprek van de dag. Joost stuurde iedere dag een kaartje naar 'een vage kennis', weldra Tinkebel genoemd door de ander dame aan boord, die niet aflatend informeerde wie die dame nu wel niet was en hoe de relatie met Joost nu wel niet was. Ook Annemari had 'een vage kennis', die haar zelfs post stuurde in die twee weken.

De kust tussen Fethiye en Antalya heet Lycië en is bezaaid met overblijfselen uit de oudheid. Hoog in de bergen hadden we al varend de in de rotswand uitgehakte koningsgraven gezien. Maar er bleken ook plaatsen te zijn met ruïnes van verdronken stadjes (snorkelen!). Toen we steile helling naar een oud fort hadden genomen bleken we uit te kijken over een kerkhof uit de oudheid, met een tiental Lycische graftomben. Enkele dagen later bezochten we ook nog een oud Grieks theater.

 

Kastelorizon (Nisos Megisti) is een Grieks eiland dat zover naar het oosten onder Turkije ligt dat het op veel Griekse kaarten niet eens wordt aangegeven! We meerden aan bij het terras, dus dorst hoefden we niet te lijden. Met een bootje bezochten we de 'blauwe grot', een grot met binnenin een meertje dat onder de waterspiegel verbonden is met de zee. Door deze 'onderwateringang' kwam het zonlicht gefilterd binnen, een blauwe gloed verspreidend in de grot. De ingang van de grot was alleen te bereiken per boot. Het laatste stukje moest zwemmend worden afgelegd, onder de net niet tot het water reikende rotsen. Het resultaat was betoverend mooi omdat je absoluut niet verwachtte dat er licht door het water zou komen.

 
   
   Start verhalen over de Elessar  Naar het persoonlijk deel van mijn homepage (Engels)        Home Page Gerard Tax (Engels) Een andere reis met de Elessar