De ontwikkeling van het wiel

Misschien is de uitvinding van het wiel wel de belangrijkste uitvinding die ooit door mensen is gedaan. Want wielen zijn uniek: ze zijn rond en kunnen zo gelijkmatig rollen. We kennen het wiel natuurlijk van de fiets, de auto en de trein, maar ook andere uitvindingen zijn op wielen gebaseerd. Allerlei machines en motoren, van kopieermachines tot vliegtuigmotoren, danken hun bestaan aan het wiel. Wie is toch ooit op het idee van het wiel gekomen?

rollend een voorwerp verplaatsen

Wanneer het wiel is uitgevonden is niet bekend, maar ongeveer 5.500 jaar geleden werd voor het eerst melding gemaakt van een wiel.

Voordat het wiel werd uitgevonden, moesten mensen zware vrachten over de grond rollen om ze te verplaatsen.

De Egyptenaren bouwden ongeveer 5.000 jaar geleden grote piramides. Daarvoor hadden ze enorme stenen nodig. Om de stenen op de juiste plaats te krijgen, gebruikten ze ronde boomstammen als rollers. Talloze arbeiders trokken zo de zware stenen vooruit.
boomstammen waarover een voorwerp wordt gerold

massieve houten wielen

De eerste wielen verschenen voor het eerst rond 3.200 voor Christus. Het waren massieve houten karrenwielen die gemaakt waren van 2 of 3 houten planken die rond waren gemaakt.

wielen met spaken

Wielen met spaken zijn lichter en dus ook sneller dan massieve wielen. Ze werden het eerst gebruikt in ongeveerd 2.000 voor Christus.

draadspaken en luchtbanden

Rond 1800 kwamen er voor het eerst draadspaken in de wielen. Ze waren heel licht en sterk en werden gebruikt voor auto's en fietsen. In 1845 werd door de Schotse ingenieur Robert W. Thomson de luchtband uit.